Keith och jag

bibliografisk_person: Keith Cederholm

“Drabbande läsning Här finns en bok som inte behöver motivera sin existens av att den skulle användas till något högre mål. Den ska främst bara läsas, medryckande, rapp och effektivt berättad som den är.

Andreas Ekström, Sydsvenskan 2010-12-22

“Mycket gripande berättelse”

Mats Holm, HD

“Sällan har tesen om det sociala arvet antagit fastare form än i denna undergångshistoria”

Lars Åberg, GP

Sommaren 1984 livet leker för 25-årige Keith Cederholm. Tack vare Jan Guillous granskning i tv:s Rekord-Magazinet har han friats från ett tioårigt fängelsestraff för mordbrand. Med en halv miljon kronor i skadestånd ska han uppfylla sin dröm om en egen bondgård.

Sommaren 1986 drömmen har gått i kras. Knarket som fick honom att stå ut med fängelsetiden, har honom i ett fast grepp. Pengarna är slut, bondgården såld och Keith döms till sex månaders fängelse för elva olika brott. Under två decennier radar sedan domarna upp sig och Keith är aldrig på fri fot i mer än två år. Hans son döms för mord och tar sedan livet av sig, hans dotter döms för flera våldsbrott och brorsonen döms för dubbelmordet på Hallandsåsen. De omtalas som Sveriges mest kriminella släkt.

Sommaren 2010 Keith är svårt märkt av sjukdomar och ett helt liv bakom murarna. När författaren Ingrid Carlqvist återser mannen vars öde påverkade henne så starkt, han som fick tusentals beundrarbrev efter tv-inslagen, känner hon inte igen honom. Den vackre spelevinken har blivit en gammal gubbe som hänger på sin rollator och väntar på döden.

Jag har varit med om det värsta att mitt barn dog och folk blev glada. Vad var poängen med mitt liv?

Tillsammans försöker Keith Cederholm och Ingrid Carlqvist förstå varför deras liv blev som de blev. Keith & jag är berättelsen om två människor som båda växte upp i 1970-talets Helsingborg han blev en av landets mest omskrivna brottslingar, hon blev journalisten som ständigt slåss för de oskyldigt dömda.

I boken berättar Keith Cederholm för första gången sin egen historia: Om stryk och förnedring på svenska häkten, om hopplösheten bakom fängelsemurarna, om elchockerna på psyket och om de spektakulära narkotikaaffärerna som förde honom dit.

Keith Cederholm avled 28 augusti 2010. I vinter sänder SVT en nyinspelad dokumentärfilm om honom.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Blue Publishing
Lagerstatus: Definitivt slut

“Drabbande läsning Här finns en bok som inte behöver motivera sin existens av att den skulle användas till något högre mål. Den ska främst bara läsas, medryckande, rapp och effektivt berättad som den är.

Andreas Ekström, Sydsvenskan 2010-12-22
“Mycket gripande berättelse”

keith-och-jag_150

Mats Holm, HD
“Sällan har tesen om det sociala arvet antagit fastare form än i denna undergångshistoria”

Lars Åberg, GP
Sommaren 1984: Livet leker för Keith Cederholm. Tack vare Jan Guillou har han friats från den mordbrand han blivit oskyldigt dömd för. Han har en halv miljon skadeståndskronor på banken, han väntar barn med sin flickvän och drömmen om en egen bondgård ska äntligen gå i uppfyllelse.

Två år senare har allt gått i kras. Pengarna är slut, bondgården såld och knarket har honom i ett fast grepp. Keith döms till fängelse för stölder och narkotikabrott. Under de närmaste två decennierna lyckas Keith aldrig vara på fri fot i mer än två år.

Sommaren 2010 är Keith svårt märkt av sjukdomar och ett helt liv bakom murarna när författaren Ingrid Carlqvist återser honom.

Tillsammans försöker de förstå varför deras liv blev som de blev. »Keith och jag« är berättelsen om två människor som båda växte upp i 1970-talets Helsingborg. Han blev en av landets mest omskrivna brottslingar, hon blev journalist med rättspatos.

Keith Cederholm berättar om hopplösheten bakom fängelsemurarna, om elchockerna på psyket och om de spektakulära narkotikaaffärerna som förde honom dit.

Keith Cederholm avled 28 augusti i år. I vinter sänder svt en nyinspelad dokumentärfilm om honom.